free-wifi-spot
Ο καιρός στη Καβάλα:
Αξιοθεατα
Κατά την Νεολιθική εποχή εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ζωής στην περιοχή, με τη δημιουργία των πρώτων οικισμών. Η πόλη της Καβάλας χτίστηκε τον 7 π.Χ αιώνα από Θάσιους αποίκους. Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Μακεδονίας αφού συνδυάζει τον αστικό χαρακτήρα με το γαλάζιο των ακτών, την επιβλητικότητα του Παγγαίου και υγρό στοιχείο του Νέστου. Με το πρώτο της όνομα που είναι «Νεάπολης» έγινε σύμμαχος της Αθήνας του Περικλή και επίνειο των Φιλίππων, του πιο σημαντικού κέντρου κατά την εποχή των Μακεδόνων.

Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους ονομάζεται «Χριστούπολη». Στη συνέχεια αποκρούει επιδρομές των Ούννων, των Σλάβων και άλλων φυλών. Ακολουθεί η υποδούλωση της στους Τούρκους που διαρκεί ως το 1913 οπότε και απελευθερώνεται. Από εκεί και πέρα η πορεία της ήταν λαμπρή.

kavala-night

Στην παλιά πόλη «Παναγία», στο περίφημο κάστρο-Μεσαιωνική ακρόπολη, κορωνίδα της παλιάς πόλης όπου η θέα είναι μαγευτική. Στο σπίτι της οικογένειας του Μεχμέτ Αλή και στην πλατεία με τον ανδριάντα του ηγεμόνα. Στις εκκλησίες της Παναγίας 15 αι. και του Αγ. Παντελεήμονα. Στο υδραγωγείο «Καμάρες» το οποίο χτίστηκε τον 16ο αι., από τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν Β’ τον μεγαλοπρεπή και επισκευάστηκε τον 19ο αι., από τον ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας Μεχμέτ Αλή.

Στο Δημαρχείο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στις παλιές καπναποθήκες με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, στο αρχαιολογικό μουσείο, στο δημοτικό μουσείο. Στους εντυπωσιακούς πεζόδρομους της πόλης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο ή επίσκεψη στα γνωστότερα τουριστικά θέρετρα στο δρόμο από το Παληό ως τη Ν. Πέραμο. Οι παραλίες, μερικές από τις οποίες μοναδικές σε όλη τη Μεσόγειο, ήσυχες ή πολύβουες, καθαρές, οργανωμένες και βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες, χαρίζουν στιγμές χαλάρωσης.

Ένα από τα γραφικότερα νησιά του Β. Αιγαίου, με κοσμοπολίτικο τουρισμό αξιώσεων, μόλις 16 ν.μ. από την Καβάλα και 3 ν.μ. από την Κεραμωτή. Η μοναδικότητα του νησιού βρίσκεται στον συνδυασμό ορεινού πυρήνα βουτηγμένου στο πράσινο (πλατάνια, πεύκα) και εκτεταμένων αμμουδιών με θέα στο Αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο.

  • Λιμένας: Πρωτεύουσα του νησιού με πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία (αρχαία πόλη, αγορά, ωδείο, ακρόπολη, αρχαιολογικό μουσείο).
  • Παναγία: 7 χλμ. Νοτιότερα του Λιμένα, χτισμένη στην πλαγιά του βουνού, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού με τα παραδοσιακά αρχοντικά, την ανώνυμη εκκλησία, τη σπηλιά Δρακότρυπα και τα αρχαία λατομεία στα Κοίνυρα. Φιλοξενεί φεστιβάλ αρχαίου δράματος και σε απόσταση 6 χλμ. Ανατολικά βρίσκεται η Χρυσή Αμμουδιά.
  • Ποταμιά: 2 χλμ. Νοτιότερα της Παναγίας η Ποταμιά φιλοξενεί το μουσείο του παγκόσμιου φήμης γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή. Επίσης, μπορεί κανείς να επισκεφτεί τις εκκλησίες Αγ. Δημητρίου και Αγ. Νικολάου.
  • Ποτός: Η περιοχή του Ποτού περιλαμβάνει τα αρχαία λατομία μαρμάρου (αλυκή) και το μοναστήρι του αρχ. Μιχαήλ χτισμένο στο χείλος του γκρεμού, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αγναντέψει το απέραντο γαλάζιο. Οι κοντινές παραλίες εντυπωσιάζουν με τις ιδιαιτερότητες τους (Ψιλή Άμμος, Πευκάρι, Αστρίς, Αλυκή, Θυμωνιά).
  • Λιμενάρια: Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αρχοντικά, τη μητρόπολη του Αγ. Δημητρίου και την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής (όπου σώζεται εικόνα της Παναγίας από κερί και μαστίχα).
  • Μεγάλος & Μικρός Πρίνος: Στην περιοχή υπάρχουν πολλές εκκλησίες του 19αι. καθώς και το μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα (όπου σώζεται η σπηλιά όπου μόναζε ο Άγιος).

Σε απόσταση 15 μόλις χλμ από την Καβάλα, το χωριό Φίλιπποι, αποτελεί τόπο παγκόσμιας ακτινοβολίας, τον οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Πόλη που ίδρυσαν οι Θάσιοι αλλά ανέδειξε ο Φίλιππος Β΄, πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, δίνοντας της το όνομα του 356 π.Χ.. Γνωστά είναι: Η Ρωμαϊκή αγορά, το Forum, το αρχαίο θέατρο, οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές και το οκτάγωνο. Από την πόλη αυτήν πέρασε ο Απόστολος Παύλος βαπτίζοντας την πρώτη χριστιανή της Ευρώπης, τη Λυδία τη Φιλιππησία. Σώζεται η φυλακή όπου φυλακίστηκε ο απόστολος και το βαπτιστήρι με την ανώνυμη εκκλησία της Αγ. Λυδίας.

Στις Κρηνίδες, κωμόπολη των Φιλίππων, είναι γνωστά τα Λασπόλουτρα με ιαματικές ιδιότητες, τα οποία αποτελούν και το μοναδικό θεραπευτήριο της Ευρώπης.

Το σπήλαιο βρίσκεται περί τα 50 χλμ Ν.Α. των Σερρών, 25 χλμ Ν.Δ. της Δράμας και περί τα 55 χλμ Β.Δ. της Καβάλας. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται επίσης ο ποταμός Αγγίτης.

Το σπήλαιο Αλιστράτης θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδας, πιθανόν και της Ευρώπης, όπου η φύση θέλησε να δείξει τη μεγαλύτερη δύναμη της δημιουργίας στολισμών και σχηματισμών.

Στο όρος Παγγαίο η φύση έχει τη τιμητική της. Με ψηλότερη κορυφή 1.956 μ. είναι ιδανικό για πεζοπορία και εξερεύνηση. Υπήρξε τόπος λατρείας του Διονύσου και αγαπημένο βουνό των Μουσών, συνδεδεμένο με τον Ορφέα. Το Παγγαίο φημιζότανε κατά την αρχαιότητα για τα πλούσια μεταλλεία χρυσού και αργύρου που διέθετε. Κορυφαίο είναι το Μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας το οποίο θεωρείται κιβωτός της ορθοδοξίας με χιλιόχρονη ιστορία και ανεκτίμητα κειμήλια.

Επίσκεψη για φαγητό στο εστιατόριο «Δασικό Χωριό» λίγα μόλις χιλιόμετρα από το μοναστήρι με αξιοθαύμαστη θέα τον κάμπο των Φιλίππων.

Ένας από τους τελευταίους επίγειους παραδείσους όπου η φύση επιβιώνει και καταφέρνει να αναπαράγεται χάρις στην ευεργετική παρουσία του νερού, είναι η περιοχή του Νέστου. Το Δέλτα του Νέστου βρίσκεται στα νότια σύνορα των Νομών Καβάλας και Ξάνθης. Πανέμορφη, γαλήνια φύση, σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σε ένα τόπο ανεκτίμητης αξίας.

Στο 36 χλμ της διαδρομής και δίπλα από τον ποταμό Νέστο είναι δυνατή μια στάση στα γραφικά χωριά Τοξότες και Παράδεισος, ανάμεσα στα οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τόπειρος.

Αξιόλογο είναι το Κέντρο Πληροφόρησης για το Δέλτα του Νέστου που ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 1998. Στο Κέντρο αυτό δίνεται η ευκαιρία κατανόησης της δομής, της λειτουργίας και των αξιών των βιοτόπων του Δέλτα μέσα από ποικίλες προσεγγίσεις. Ο εκθεσιακός χώρος υποστηρίζεται από αίθουσα προβολής δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης ταινιών και slides σχετικά με την περιοχή του Δέλτα Νέστου.

Η πόλη Ξάνθη ταυτίζεται με την Αρχαία Ξάνθεια, πόλη των Κικόνων, που αναφέρεται πρώτη φορά από το Στράβωνα και απαντά και σε βυζαντινές πηγές τον 9ο αι. ως έδρα επισκοπής και τον 13ο-14ο αι. ως σημαντική οχυρωμένη πόλη.

Αξιοθέατα της πόλης:

Το βυζαντινό κάστρο που ελέγχει τη δίοδο προς την ενδοχώρα. Ανάμεσα στη πυκνή βλάστηση διακρίνονται πύργοι, μεταπύργια, τοξωτές πυλίδες και θολωτές δεξαμενές.

Η παλιά πόλη χτισμένα αμφιθεατρικά στα τέλη του 19ου αι. -αρχές του 20ου αι-. Στον παραδοσιακό οικισμό υπάρχουν γραφικά σοκάκια και αξιόλογα δείγματα λαϊκής και ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής.

Η παλιά αγορά με μικρομάγαζα, πάγκους και έντονο ανατολίτικο χρώμα.

Δημοτική πινακοθήκη «Χρήστος Παυλίδης», τα αρχοντικά Κουγιουμτζόγλου, το συγκρότημα Καπναποθηκών, η περιοχή του ποταμού Κοσύνθου, υπολείμματα σημαντικού προϊστορικού οικισμού, τα ερείπια της αρχαίας πόλης, το τζαμί, τα Πομακοχώρια.

Ψαροχώρι: χτισμένο επάνω στη στενή χερσόνησο που χωρίζει τη λίμνη Βιστωνίδα από τη θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση, στο μυχό της Βιστωνίδας βρίσκονταν οι στάβλοι των ίππων του Διομήδη, βασιλιά του ιθαγενούς φύλου των Βιστόνων. Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε λείψανα βυζαντινού οικισμού, ίσως των Πόρων. Στο β΄ μισό του 19ου αι. το Πόρτο Λάγος αποτέλεσε σημαντικό εξαγωγικό λιμάνι της Θράκης. Ο σύγχρονος οικισμός έχει 394 αποίκους.

Αξιοθέατα:

Τα ερείπια βυζαντινού πολιτισμού, τείχη σε μήκος μεγαλύτερο από 170μ., με τετράπλευρους πύργους, αντηρίδες και σκάλες, ερείπια βυζαντινού ναού χτισμένο πάνω σε παλαιοχριστιανικό κτίριο.

Η μονή του Αγ. Νικολάου χτισμένη σε νησίδα μέσα στη λίμνη.

Ο υγροβιότοπος της Βιστωνίδας, με πλούσια ορνιθοπανίδα.